In de zomer van 2027 krijgen meer dan 600logistieke medewerkers van de stad Antwerpen eengloednieuw, energieneutraal onderkomen op deHavanasite in Ekeren, in het noorden van de stad. Ditinnovatieve project centraliseert de diverse encomplexe functies van de operationele diensten vanAntwerpen op een compacte locatie, waarbijduurzaamheid en efficiëntie centraal staan. Voor VanRoey, een expert in grootschalige en uitdagendebouwprojecten, is dit een perfecte opdracht.
AG Vespa koos voor een krachtige samenwerking tussen Van Roey, Cordeel, BINST Architects, Architectenbureel Van Oost en Van Roey Services om het complexe DBM-project 'Technische Cluster Noord' te realiseren. De grootste uitdaging bestond erin een energieneutraal gebouw te ontwerpen op een beperkte ruimte dat plaats biedt aan een breed scala aan technische functies en een groot wagenpark van zware voertuigen. Het ontwerp streeft naar maximale duurzaamheid en circulariteit met minimale impact voor de omgeving. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met een gesloten grondbalans en een streng waterbeleid met hergebruik van regen- en afvalwater. Bovendien heeft de skeletstructuur van groen beton met lichte invulwanden een grote vrije hoogte die veel potentieel biedt naar een mogelijke herindeling. Het onderhoudsvriendelijk en schoonmaakbewust ontworpen gebouw wordt voor een periode van 13 jaar bouwkundig en technisch onderhouden door Van Roey Services, wat zorgt voor een duurzame exploitatie op de lange termijn.
In het fossielvrij energieneutrale gebouw van bijna 60.000 m² worden alle functies efficiënt in de hoogte gestapeld, van parkeerplaatsen voor zwaar vervoer tot magazijnen, buitenopslag, kleedruimtes, kantoren en garagefaciliteiten, inclusief een carwash. Deze verticale aanpak zorgt voor een slimme indeling en een efficiënte werkstroom voor de medewerkers, van aankomst tot vertrek.
Naast de functie van logistiek centrum, dient het gebouw als geluidsbuffer tussen de drukke A12 en het containerpark enerzijds en de toekomstige ontwikkeling rond de Housmanskazerne anderzijds. Luidruchtige activiteiten, zoals het laden van strooizout, zijn strategisch geplaatst aan de achterkant van het gebouw, terwijl kantoren aan de rustigere zijde zijn gesitueerd. Bovendien biedt de nabijheid van de A12 extra kansen voor mobiliteit: een nieuwe afrit van de fietsostrade leidt naar een trage weg die aansluit op het station van Ekeren, waardoor de locatie uitstekend bereikbaar is voor fietsers en openbaar vervoer.
Met een ‘uitstekend’ op de GRO duurzaamheidsmeter van de Vlaamse Overheid scoort het ontwerp hoog op het gebied van energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Passieve maatregelen beperken de energiebehoefte. Hierbij springen een compacte, luchtdichte en goed geïsoleerde gebouwenschil en een planopbouw dat warmteverlies tussen ruimtes beperkt in het oog. Het gebouw wordt uitgerust met vaste zonweringen en aangesloten op het Fluvius-warmtenet dat CO2-neutrale verwarming van water en lucht levert. Voor de koeling van de kantoren wordt een geothermisch BEO-veld aangelegd, wat de duurzaamheid verder verhoogt. De HVAC technieken worden binnen Groep Van Roey geleverd door zusterbedrijf Alfa TI. Alle gebouwgebonden energieverbruik wordt ofwel ter plaatse opgewekt met hernieuwbare energie ofwel afgenomen van het warmtenet. Daarmee is het gebouw op jaarbasis CO2-neutraal. Het dakoppervlak met 2.675m² PV panelen is dan weer voldoende om de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte op te vangen.